Afstand van gemeenschap

De wet biedt een oplossing voor degene die als gevolg van de ontbinding van de huwelijksgemeenschap aansprakelijk wordt voor schulden waarvoor hij/zij niet aansprakelijk was tijdens het huwelijk: afstand van de huwelijksgemeenschap.

Doordat u afstand doet van uw deel van de gemeenschap, wordt u bevrijd van de aansprakelijkheid voor schulden waarvoor u tijdens huwelijk ook niet aansprakelijk was. 

Echter voor schulden waarvoor u tijdens het huwelijk heeft mee getekend, blijft u ook na afstand jegens de schuldeisers aansprakelijk.

Wanneer afstand wordt gedaan van de huwelijksgemeenschap wordt wel afstand gedaan van alle bezittingen in de gemeenschap.

U mag dan alleen uw bed, beddengoed en kleding houden! Uw eigen spullen, zoals cd's, boeken, sieraden, fiets etc. blijven allemaal bij de andere partner! Er vindt dan dus ook geen verdeling plaats. Alleen papieren en gedenkstukken van uw familie mag u tegen een geschatte prijs overnemen.

Afstand moet u wel doen binnen drie maanden nadat de echtscheiding definitief is. Dit is een fatale termijn.

Omdat het doen van afstand zeer ingrijpende gevolgen voor u kan hebben, is het van belang dat voor u de gevolgen van afstand in kaart worden gebracht en dat u hierover wordt geadviseerd.

Zoek binnen de website

Copyright 2012. Joomla Templates 2.5 | Moene Familierecht - Sportsingel 26 - 2492 WJ Den Haag - info@moene.nl