Pensioenen bij scheiding

Wat gebeurt er met het pensioen bij scheiding? Houdt u uw eigen pensioen of moet u dit delen met uw ex? Wat is ouderdomspensioen en wat is bijzonder partnerpensioen (nabestaandenpensioen)? Wat kan je daarover afspreken?

 1. Ouderdomspensioen

  Op grond van de wet geldt dat u en uw partner na echtscheiding recht hebben op de helft van het ouderdomspensioen dat de ander tijdens het huwelijk heeft opgebouwd. Dat wordt pensioenverevening genoemd. 

  Welk pensioen hieronder valt en welke andere afspraken dan pensioenverevening u met uw ex kunt maken, leest u hier: ouderdomspensioen

 2. Bijzonder partnerpensioen (nabestaandenpensioen)

  Nabestaandenpensioen of partnerpensioen is pensioen dat aan de partner wordt uitgekeerd bij overlijden van diegene die het pensioen opbouwt. Bijzonder partnerpensioen is voor de ex-echtgenoot.

  Wordt er partnerpensioen opgebouwd en wat gebeurt er mee bij overlijden van uw ex? 
  Lees meer hierover op: bijzonder partnerpensioen (nabestaandenpensioen)
   
 3. Pensioen opgebouwd in onderneming

  Als u een onderneming hebt, hebt u waarschijnlijk pensioen in eigen beheer pensioen in eigen beheer opgebouwd. Wat gebeurt hiermee bij echtscheiding?
  Lees hierover meer op: pensioen opgebouwd in onderneming

 4. Pensioen opgebouwd in lijfrentes, levensverzekeringen, kapitaalverzekeringen

  Misschien heeft u of uw ex wel pensioen opgebouwd via polis die rechtstreeks bij een verzekeraars is afgesloten. Denk aan een kapitaalverzekering, lijfrente of een levensverzekering, die uitkeert bij het bereiken van een bepaalde leeftijd. Maar valt de polis wel onder de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding? Lees hierover meer op: pensioen opgebouwd in polis 

Pensioenformulieren

Binnen twee jaar na echtscheiding dient u de pensioenuitvoerder te informeren over de echtscheiding. De pensioenuitvoerder moet (om aan de juiste personen te kunnen uitbetalen) weten dat u bent gescheiden en hoe u het pensioen verdeeld wilt hebben. U kunt uw echtscheiding melden bij de pensioenuitvoerder met het formulier ‘Mededeling van scheiding in verband met verdeling van het ouderdomspensioen’. 
Dit formulier moet u opsturen naar de pensioenuitvoerder waarbij uw ex is aangesloten. 

De brochure van de overheid over Verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding en het Formulier Mededeling van scheiding in verband met verdeling van ouderdomspensioen vindt u hier:
- brochure 
Verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding
- f
ormulier Mededeling van scheiding in verband met verdeling van ouderdomspensioen

Wanneer u niet weet waar u en/of uw ex pensioen heeft opgebouwd?

Neem dan contact op met de (voormalige) werkgever(s) en vraagt u na wie de pensioenuitvoerder is. 
De werkgever heeft ook naar u een informatieplicht. 

De pensioenen die u zelf heeft opgebouwd, kunt u vinden via www.mijnpensioenoverzicht.nl. Log in met uw digid en u vindt de informatie over de opgebouwde pensioenen.

Zoek binnen de website

Copyright 2012. Joomla Templates 2.5 | Moene Familierecht - Sportsingel 26 - 2492 WJ Den Haag - info@moene.nl