Internationale omgang en gezag

Ook bij zaken omtrent de ouderlijke verantwoordelijkheid, waaronder onder meer gezags- en omgangskwesties vallen, dient bepaald te worden welke rechter van welk land bevoegd is en welk recht die rechter moet toepassen. 

In de meeste gevallen is het gerecht van het land waar een kind zijn of haar gewone verblijfplaats heeft, bevoegd. Daarbij is dus van groot belang vast te stellen wat de gewone verblijfplaats van een kind is. Allerlei factoren zijn van belang: waar woont het kind, waar gaat het naar school, waar sport het, waar heeft het zijn vriendjes enzovoort.

In een echtscheidingsprocedure geldt als uitgangspunt dat de rechter die bevoegd is terzake het verzoek tot echtscheiding ook de aanverwante verzoeken tezake de ouderlijke verantwoordelijkheid behandelt. 

Wat bij een verhuizing naar het buitenland? Stel een in Nederland wonende moeder verhuist met toestemming van vader (die ook in Nederland woont) met hun kind naar Spanje. Hoewel het kind formeel zijn gewone verblijfplaats in Spanje krijgt, kan vader bij de Nederlandse rechter tot drie maanden te rekenen vanaf de verhuizing een verzoek indienen om de omgang te wijzigen. Na die drie maanden kan dat alleen nog in Spanje. Wanneer een rechter bevoegd is, past deze zijn eigen recht toe. 

Bij kinderontvoering, bij kinderen waarvan de gewone verblijfplaats niet kan worden vastgesteld of in spoedsituaties gelden andere regels. 

Insteek is wel steeds dat de rechter die bevoegd is zijn eigen recht toepast.

Voor advies bent u bij Moene Vukovic Advocaten-Mediators op het juiste adres!

Zoek binnen de website

Copyright 2012. Joomla Templates 2.5 | Moene Familierecht - Sportsingel 26 - 2492 WJ Den Haag - info@moene.nl