Afdrukken

Duo-moederschap

Van duomoederschap wordt gesproken indien van twee samenwonende vrouwen één (in verband met een gezamenlijke kinderwens) door kunstmatige inseminatie met het zaad van een onbekende donor moeder is geworden en de ander stiefouderadoptie verzoekt. 

Wanneer er sprake is van een onbekende zaaddonor, kan een duomoeder  automatisch juridisch ouder worden door huwelijk of geregistreerd partnerschap. 

In alle andere gevallen kan zij het kind erkennen (kan ook al vóór de geboorte bij de ambtenaar van de burgerlijke stand worden geregeld). Op het moment van de geboorte van het kind is de duomoeder juridisch ouder.

Wanneer sprake is van een bekende biologische vader, dan kunnen de moeders en deze vader ook afspreken dat niet de duomoeder maar de biologische vader de tweede juridische ouder wordt van het kind. 

Tot 1 april 2014 gold:

Bij adoptie door de niet-biologische moeder geldt niet als vereiste dat het lesbische paar voorafgaand aan indiening van het verzoek enige jaren heeft samengewoond. Ook kan voor de geboorte van het kind al een verzoek tot adoptie ingediend worden. Wordt het verzoek na de geboorte toegewezen, dan werkt de adoptie terug tot aan de geboorteWordt het adoptieverzoek niet voor de geboorte, maar wel binnen zes maanden na de geboorte ingediend, dan werkt de adoptie, indien het verzoek wordt toegewezen, terug tot op het moment van indiening van het verzoek.

 Moene Familierecht staat u graag bij!

Zoek binnen de website

Copyright 2012. Joomla Templates 2.5 | Moene Familierecht - Sportsingel 26 - 2492 WJ Den Haag - info@moene.nl